Zijde
Zijde is een feestelijke en vrouwelijke stof. Heel geschikt voor een trouwjurk! Het voelt zacht aan en glanst mooi. Zijde wordt gemaakt van de vezeldraden die een zijderups uitscheidt. De draden lopen subtiel van dik naar dun, waardoor de stof een fijn, parallelvormig patroon heeft. Zijde heeft een natuurlijke glans en is behoorlijk kostbaar.

Satijn
Satijn is een klassieke ‘bruidsstof’ en valt heel soepel. Dat komt door de weeftechniek: satijnbinding, ook wel atlasbinding genoemd. Bij deze weeftechniek worden de kruispunten van de inslag- en kettingdraden gelijkmatig verspreid liggen en bedekt worden door de inslagdraden. Begrijp je het nog?

Satijn is een klassieke ‘bruidsstof’ en valt heel soepel. Dat komt door de weeftechniek: satijnbinding, ook wel atlasbinding genoemd. Bij deze weeftechniek worden de kruispunten van de inslag- en kettingdraden gelijkmatig verspreid liggen en bedekt worden door de inslagdraden. Begrijp je het nog?

Door middel van deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden en dit zorgt ervoor dat het weefsel soepel wordt en dus ook soepel valt. De onderkant van de stof is een beetje dof, maar de bovenkant is glanzend en dat komt door de losliggende inslagdraden.

Satijn wordt niet alleen van zijde gemaakt, maar ook van polyester, acetaat, viscose en katoen. Het heeft dan niet altijd excact dezelfde structuur en uitstraling, maar het blijft satijn. Satijn gemaakt van echte zijde is – uiteraard – het mooist.


Kant

Kant is in veel prijsklassen verkrijgbaar. Het is mooi te combineren met zijde. Kant heeft een romantische uitstraling en wordt vaak gebruikt voor bruidsjurken. Kant wordt gevlochten, ‘geklost’, op een kussen, met een tekening als ondergrond. Met spelden leidt de kantkloster de draden in goede banen en wordt het patroon aangehouden. In sommige gevallen wordt kant ook met de hand gemaakt. Dat verklaart de prijs.

Organza
Organza is een soepele, doorschijnende stof met een subtiele glans. Organza wordt oorspronkelijk gemaakt van zijde, maar kan tegenwoordig ook gemaakt worden van nylon, polyester, viscose of vermengd met metaalgaren. Het is een half-transparante en plat gewoven stof. Deze stof is mooi te verwerken met strikken en stroken.Chiffon
Deze stof word vaak voor doorzichtige mouwtjes gebruikt. Chiffon is een lichte en soepel vallende stof. Het wordt o.a. van zijde gemaakt. Wanneer het van 100% zijde gemaakt is, is de stof het lichtst.Taft
Taft is een kostbare stof en wordt veel gebruikt voor bruidsjurken, avondjurken en baljurken. Het is verkrijgbaar in twee soorten, namelijk garen-geverfd en stuks-geverfd. Garen-geverfd valt heel stijf en de kleur verandert onder invloed van hoe je ernaar kijkt. Dit komt doordat er vaak met verschillende kleuren garen gewerkt wordt en dan krijg je een ‘changerend’ effect. Stuks-geverfd taft valt veel soepeler. Taft wordt tegenwoordig ook vaak geweven van acetaat en polyester.

Tule
Tule wordt in veel onderdelen van de bruidsmode gebruikt. Het kan verwerkt worden in de sluier, maar ook in in een overrok. Tule is net als organza halftransparant, maar heeft een wat stijvere en grove tructuur. Tule wordt vaak gebruikt om de trouwjurk een boost te geven en het geheel wat op te vullen. Door tule in meerdere lagen te verdelen, krijg je veel volume.

Brokaat
Brokaat is een hele volle en zware stof en heeft een ‘koninklijke’ uitstraling. In de stof zit meestal een motief verwerkt, wat zorgt voor een feestelijke look. Brokaat is kostbaar. Vaak wordt er zijde in verwerkt.

Voile
Voile wordt meestaal gemaakt van 100% katoen en is een erg licht weefsel. Voile is doorschijnend (halftransparant) en wordt daarom ook vaak over een stof heen gebruikt. Vaak zie je dat het gebruikt wordt als bovenstof op een satijnen bruidsjurk. De twee stoffen over elkaar geven een mooi glinsterend effect.

Organdie
In de bruidsmodewereld wordt veel gebruik gemaakt van organdie. Organdie is het meest transparante katoenweefsel dat er is en het is erg kreukgevoelig. Toch is het een zeer populaire stof voor een bruidsjurk. De stof ontstaat door een zuurbehandeling van katoenweefsel. Door de zuurbehandeling wordt de stof transparant en stijf.